Diagnostiek

diagnostiek

algemeen

Alle therapeuten doen een klinisch onderzoek van de hulpvraag, de problematiek, de persoonlijkheid en de belevingswereld. Dit via observatie, vragenlijsten en gesprekken. Ook aandacht en concentratie en sociaal/communicatieve vaardigheden kunnen in kaart gebracht worden. Voor diagnostiek rond ASS en ADHD voor kinderen en jongeren hebben we aparte werking die hieronder wordt toegelicht.

intelligentietest

Intelligentie-onderzoek: afname van de WPPPSI-IV of WISC-V: dit zijn instrumenten om met behulp van een individuele testafname de cognitieve capaciteiten van kinderen van 2j6m tot en met 16j11m in kaart te brengen.

diagnostisch team ASS en ADHD

Stefanie Rijde, Maarten Verherstraeten en Veerle Vrancken vormen het diagnostisch team, dat specifieke vragen opneemt.

De diagnosestelling gebeurt aan de hand van een uitgebreid protocol. Dit bevat een intakegesprek, wetenschappelijk onderbouwde testen en vragenlijsten, observatie, een teamoverleg en een adviesgesprek. De concrete invulling van het onderzoek wordt in overleg met de cliënt opgemaakt.

doelgroep: kinderen en jongeren van 2-18 jaar

De wet van 10 juli 2016 stelt dat klinisch psychologen volledig autonoom diagnostisch onderzoek kunnen uitvoeren. Er is dus geen aanvullend verslag van een psychiater of neuroloog nodig voor het vaststellen van een diagnose ASS of ADHD. Wij voegen in De Veer nog een extra element toe, door de diagnostiek in teamverband op te nemen, met collega’s met veel expertise en ervaring op dat vlak.

Onze attestering volstaat om (indien nodig) onderwijsmaatregelen, faciliteiten of ondersteuning in het regulier lager, middelbaar of hoger onderwijs aan te vragen. Er zijn specifieke situaties waarin een bevestiging van de diagnose door een psychiater of neuroloog vereist kan zijn. Dit geldt bijvoorbeeld bij het aanvragen van een persoonsvolgend budget via het VAPH, bij verhoogde kinderbijslag voor kinderen met een handicap, toegang tot buitengewoon onderwijs of bij het vaststellen van arbeidsongeschiktheid. Ook voor (indien nodig) medicamenteuze begeleiding is er uiteraard de betrokkenheid van een arts nodig.

Indien psychotherapie aangewezen is kan dit intern opgenomen worden, via individuele therapie, ouderbegeleiding of groepstherapie.

Specifieke vragen rond diagnostiek kunnen gesteld worden via tel:0474664462 of mailto:veerle.vrancken@deveer.be. Via deze weg kan je ook een afspraak maken. Voor kostprijs: zie ‘praktisch’ en vervolgens ‘kostprijs’.